Teatrul Lucia Sturdza Bulandra


Teatrul Bulandra a fost fondat in 1947, functionand ca teatru public subventionat de municipalitate. Noua institutie, denumita Teatrul Municipal, si-a inceput activitatea cu un grup de noua actori sub conducerea renumitei actrite Lucia Sturdza Bulandra.

Doamna Bulandra a fost un excelent animator care a stiut sa creeze o trupa si un repertoriu, fiind preocupata de consolidarea companiei si aducand in teatru actori faimosi ai perioadei respective precum si pe cativa dintre cei mai talentati actori tineri.

Tot ea l-a adus in teatru si pe regizorul, actorul si scenograful Liviu Ciulei. Productiile lui Sfanta Ioana si Cum va place marcheaza procesul de reteatralizare, de descoperire a unei noi teatralitati, respingand naturalismul atat in regie cat si in jocul actorilor.

In 1963 teatrul primeste numele de Teatrul Bulandra, iar Liviu Ciulei devine directorul sau artistic. Diversitatea experientei sale a impus o viziune speciala asupra teatrului. Liviu Ciulei apartine acelei familii de creatori a carui presonalitate configureaza dimensiunile unui moment cultural. O intreaga perioada teatrala este asociata cu numele lui.

Sub conducerea sa, in teatru nu s-au realizat doar productii remarcabile, ci s-a creat o spiritualitate, s-a reflectat coerenta unui program, reprezentand o viziune asupra culturii, istoriei, existentei umane si stilurilor teatrale moderne.

Majoritatea actorilor de marca au fost descoperiti si lansati de Liviu Ciulei: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Gina Patrichi, Ileana Predescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Irina Petrescu, Virgil Ogasanu, Rodica Tapalaga, Ion Caramitru.

Ca regizor era ineresat in montari atat din autori clasici cit si din moderni: W. Shakespeare, M. Gorki, G. Buchner, T. Williams, E. O'Neill, P. Foster.

A realizat totodata si un spectacol excelent cu O scrisoare pierduta de I. L. Caragiale, marele dramaturg roman.

Sub conducerea lui Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra a fost angajat Lucian Pintilie, care a montat D'ale carnavalului de I. L. Caragiale, Livada de visini de A. P. Cehov si Revizorul de N.V.Gogol.

In 1990 Ion Caramitru devine directorul teatrului, iar Liviu Ciulei - director onorific. Acesta din urma revine in Romania unde monteaza Visul unei nopti de vara si Desteptarea primaverii.

In 1991, Teatrul Bulandra a fost primit in Uniunea Teatrelor din Europa.

In 1992, la conducerea teatrului a venit Silviu Purcarete, iar intre 1994 - 1996 actorul Virgil Ogasanu a fost directorul Teatrului Bulandra.

Din februarie 1997 actorul Victor Rebengiuc se afla la conducerea teatrului.


Stefan Banica jr.

Daniela Nane

Manuela Ciucur

Nina Burmusila